top of page

De sleutel tot verbinding in teams

Bijgewerkt op: 21 jun.


verbinding in teams

Haha dit plaatje is hilarisch! Maar stiekem herken ik eigenlijk ook heel veel van mijn teambuilding sessies in dit grapje. Want...


1. Dit is precies de open uitwisseling van ervaringen die ik in mijn teambuilding zo aanmoedig. Het vergt heel wat om je open te stellen en te verdiepen in de ervaring van een ander. Zeker wanneer die misschien haaks staat op hoe jij een situatie beleeft. Maar dat is wel vaak de sleutel tot verbinding in teams. Snappen hoe je met je eigen gedrag bij kunt dragen aan de motivatie van je collega's. Werken op een manier waarbij iedereen verbinding ervaart en je samen, met alle verschillende opvattingen die daarover bestaan, het meest effectief je doel bereikt.


2. Een border collie zou zo nooit aan een schaap naar haar ervaringen vragen 🤣 . Dat is het fantastische verschil tussen mens en dier. De border collie wordt compleet gedreven door instinct, is zich niet bewust van zichzelf en dus ook niet bewust van een ander, is niet op zoek naar waardering van het schaap en ook niet bang voor afwijzing. Het is dit gedrag vanuit instinct wat we vaak als 'authentiek' benoemen. Op die manier gebruik ik de dieren ook in mijn training. Als inspiratie om stil te staan bij welk gedrag, of welke stijl van samenwerken en leiderschap, het meest authentiek is voor jou. Maar het herinnert ook aan het unieke vermogen van de mens om ons bewust te zijn van ons gedrag en de impact ervan op onze omgeving. Dat we bewuste keuzes kunnen maken waarmee we dat gedrag minder kwetsend of meer ondersteunend kunnen maken voor onze omgeving. Dat vermogen is een talent dat we kunnen oefenen.


3. Maar onderschat de border collie niet! Want het onvermogen om zich te verplaatsen in de ervaring van het schaap, maakt hij dubbel goed door zijn grote talent om zicht te hebben op de relatie met ons als mensen. Ik zie mijn hond zich bewust zijn van de meest subtiele signalen die ik geef. Hij is voortdurend op zoek naar in formatie over de impact van zijn gedrag op mij. Ik denk dat het verschil hem zit in het feit dat we in zijn beleving 'roedel genoten' zijn. Evolutionair gezien is de hond in zijn voortbestaan afhankelijk van harmonie - en acceptatie in de roedel. Het mooie vind ik dan vooral dat hij veel verder kijkt dan wat ik tegen hem zeg. Eerder luistert hij naar mijn toon of kijkt hij naar de signalen van mijn lijf. En ook dat is de rijkdom van een totaal 'belichaamde' ervaring die ik probeer uit te nodigen in mijn trainingen. Werkend met die hond en tussen de schapen wordt je aangesproken op al die signalen die je onbewust af geeft en waar je doorgaans misschien helemaal niet bij stil staat, maar die wel impact hebben op de groepsdynamiek.


Al met al dus een inspirerend plaatje! Dat voor mij symbool staat voor de bereidheid om op zoek te gaan naar verbinding. Ook als die verbinding vraagt dat je je eigen opvattingen over juist en onjuist, waar en niet waar, even aan de kant moet zetten. Want je bent een mens en je hebt dat unieke talent.verbinden door opmerken van signalen
Lily aan het werk

17 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page