top of page

Authentiek leiderschap, hoe dan?!

Bijgewerkt op: 21 jun.

Één van de thema’s die vaak voorbij komen tijdens een Schaapfulness training is authentiek leiderschap. Dat kan zowel in de vorm van persoonlijk leiderschap zijn, of in je rol als leider van een team / organisatie. Authentiek leiderschap gaat over in je kracht staan. Je vorm hebben gevonden in wat je doet. Wanneer je de rol aan neemt die optimaal bij jou past dan gaan de dingen makkelijker. Je hebt minder het gevoel dat je toneel speelt in je werk of de manier waarop je om gaat met anderen. Je kunt zeg maar helemaal jezelf zijn.


MIJN INSPIRATOR

Voor sommigen klinkt dit heel vanzelfsprekend. Voor anderen is het een droom die onhaalbaar lijkt. Want hoe doe je dat dan, je hart volgen? En hoe ontdek je welke rol bij je past? Mijn eigen inspiratiebron op dit vlak zijn mijn honden. Zij doen niets liever dan werken en ze zijn er ook nog waanzinnig goed in. Want zo gaat dat als je doet waar je voor gemaakt bent. Mats en Lily zijn voor mij de belichaming van authentiek leiderschap. Voor hun was het gelukkig niet zo'n zoektocht naar hun authentieke vorm. Ze zijn gewoon Border Collies en dat ras is al honderden jaren gefokt en getraind voor dit werk. Voor ons mensen is het vaak nog een hele zoektocht om te ontdekken in welke rollen we ons thuis voelen. In welke functie kom jij het meest tot je recht? En welke rol in het team past bij jou? In welke omgevingen komen jouw talenten tot leven? En vooral: hoe kun je daar het beste achter komen? Hier zijn een aantal tips die ik heb ontdekt in mijn eigen onderzoek daarnaar.


Authentiek leiderschap


1 • VERTRAGEN

Als je wilt ontdekken welke keuzes echt uit jezelf voort komen en welke misschien meer zijn ingegeven door je omgeving dan is het belangrijk om te leren hoe een bewuste keuze voelt. De beste manier om daar achter te komen is door regelmatig even een korte pauze in te bouwen. Dat hoeft niet meteen een diepe meditatie te zijn. Het kan ook al heel waardevol zijn om jezelf voor het maken van een keuze even 2 minuten stilte of een paar keer adem halen te gunnen. Op die manier doorbreek je al een beetje het patroon van jouw directe reactie en heb je wat extra tijd om even bij jezelf in te checken. Stel jezelf de vraag: wat wil IK nu? Je hoeft er nog niet eens naar te handelen vervolgens. Het brengt direct al meer bewustheid op gang.


2 • VOELEN

Naast de vraag ‘wat wil ik nu’ kun je jezelf ook afvragen wat VOEL ik nu? Iedereen beschikt namelijk over een prachtig innerlijk kompas, je lichaam, maar het is wel even de uitdaging om die te leren lezen. Hoe voelt jouw lijf dus als je bepaalde keuzes maakt? Waar voel je spanning of pijn als je dingen doet die tegen je natuur in gaan? Waar voel je warmte of tinteling als je keuzes maakt vanuit je eigen verlangen? Er zij verschillende manieren om meer verbinding te krijgen met de signalen va je lichaam. Welke manier past het beste bij jou?


3 • KLEIN MAKEN

As je nog niet zo gewend bent om keuzes vanuit authenticiteit te maken dan kan het helpen om te beginnen met hele kleine dingen. Heb ik nu zin in kaas of fruit? Ga ik liever even wandelen of een boek lezen op dit moment? Vaak willen mensen in één keer het antwoord vinden op vragen als ‘welke carrière past bij mij?’ Of ‘ hoe vind ik de liefde van mijn leven?’. Als je hebt geoefend met kleine keuzes, daarin leert vertragen en leert voelen, dan breidt die vaardigheid zich vanzelf uit naar de grotere levensvragen.


4 • BELONING

Het mooiste aan het werken met mijn honden is dat ze werken zonder er een beloning voor terug te verlangen. Sterker nog het mógen werken ís hun beloning. Dat vind ik altijd een prachtige ingang om zelf ook na te denken over de dingen die ik doe zonder er iets voor terug te krijgen. De meeste dingen die we ondernemen hebben toch vaak een doel zoals sterker, slimmer, rijker, ect worden. Maar welke dingen doe je nu echt simpelweg voor de ervaring van het doen van dat ding? Dat is een leuke vraag om te onderzoeken.


5 • VERTROUWEN

Tenslotte is vertrouwen misschien wel de belangrijkste voedingsbodem voor een leven vanuit authenticiteit. Je zou het zelfs radicaal vertrouwen kunnen noemen. Want dat is soms wat het kost om je eigen koers te varen. Er zullen namelijk dingen mislukken. Je zult paden bewandelen die niet de juiste blijken te zijn. Als je niet ten diepste vertrouwt op jouw eigen vermogen om je hart te volgen en keuzes te maken die werkelijk bij jou passen, dan zul je iedere tegenslag aanwenden als bewijs dat dat niet voor jou is weggelegd. En dat is het wel! Door deze 5 punten te oefenen kom je misschien al weer een stapje verder.MEER WETEN?

Vind je het leuk om dit onderwerp verder te verkennen en tussen de schapen te oefenen met authentiek leiderschap? Kijk dan even op de website van Schaapfulness.Authentiek leiderschap

95 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page