top of page

Meer rust en verbinding in je team

Foto van schrijver: Daniel VersteeghDaniel Versteegh

Als je in een team werkt, of het nu een groot of een klein team is, dan weet je hoe chaotisch de samenwerking soms kan zijn. Vergaderingen waarin iedereen door elkaar heen praat. Afspraken over de samenwerking die niet worden nageleefd wanneer er een deadline in jullie nek hijgt. Of volle agenda’s waarin het onmogelijk lijkt om zelfs maar online een momentje bij elkaar te komen. 


schapen drijven teambuilding

Hoe mooi zou het zijn als jullie de vaardigheid hadden om samen momenten van aandacht en verbinding te creëren waarin alle teamleden weer even op één lijn komen? Zodat jullie vanuit een gedeelde visie een bewuste volgende stap kunnen maken. Zodat er ruimte is voor teamleden om te delen tegen welke obstakels ze aanlopen en het team elkaar kan helpen die obstakels te overwinnen. 


Daarom geef ik je in deze blog 3 tips en 3 obstakels die je kunnen ondersteunen in het creëren van momenten van aandacht voor meer rust en verbinding in je team. 


TIPS


  1. Contract: zo noemen we in de teamcoaching de gezamenlijke afspraak die je met je team maakt voor een bepaalde werkwijze. Zorg dat het hele team gecommitteerd is aan het principe van momenten van rust en verbinding. Dat iedereen er de waarde ervan inziet en er vanuit intrinsieke motivatie voor kiest om dit samen op te pakken. 

  2. Praktische hulpmiddelen: het is 1 ding om te beslissen dat je soms even samen stil wilt staan, maar het is nog een heel ander ding om je daar ook aan te houden. De geest lijkt altijd andere dingen belangrijker of urgenter te vinden dan even samen te vertragen. Geef jezelf en je team daarom extra hulpmiddelen door bijvoorbeeld een wekker te zetten op je telefoon. Een melding in je agenda. Of gebruik een vast moment in de spanningsboog van jullie agenda. Zoek hier vooral je eigen vorm in en wees ook niet bang om een tijdje te experimenteren met verschillende vormen. 

  3. Zelf oefenen: De beste manier om momenten van aandacht en verbinding met je team te realiseren is door er zelf ook mee te oefenen. Zo worden deze momenten deel van de manier waarop je je energie door de dag verdeelt en je aandacht richt. Op die manier kun je met je team terugvallen of steunen op je eigen ervaring met vertragen en herstellen van je focus.


OBSTAKELS


  1. Deadlines: er is niets zo funest voor momenten van vertraging en aandacht als een deadline. Terwijl dat juist de momenten zijn dat je de focus en verbinding van het hele team het hardst nodig hebt. Praat met elkaar over de omgang met deadlines. Hoe gaan jullie de momenten van rust en aandacht op de agenda houden? Blijven jullie vertrouwen op de vorm en praktische herinneringen die jullie gekozen hebben? Of zijn er in momenten van grote stress en drukte extra / andere vormen en hulpmiddelen nodig? 

  2. Motivatie: zoals met alle training komen er momenten van verveling of terugvallende resultaten. In het begin werken jullie momenten van rust en verbinding fantastisch en ervaren jullie misschien volop het effect ervan. Na verloop van tijd kakt het resultaat een beetje in en daarmee ook jullie behoefte dit op de agenda te houden. Juist dan is het belangrijk om je te blijven committeren. Alleen dan kun je in momenten van grote drukte en tegenslag blijven steunen op jullie verbinding en focus. 

  3. Succes: Ook in momenten van (gezamenlijk) succes lijken vertragen en verbinden even wat minder belangrijk. Jullie hebben het immers blijkbaar niet nodig om samen resultaat te hebben? Maar wat doe je als de successen een periode uitblijven? Wat doe je als er grote veranderingen zijn in jullie organisatie waarin je als team staande moet blijven? Juist in perioden van succes kun je blijven vertragen en verbinden juist door ook successen te vieren en samen stil te staan bij de impact en ervaring van succes. 



workshop schapen drijven

ROUTINE 

Op deze manier worden momenten van aandacht langzaam onderdeel van jullie routine wat ongetwijfeld gaat zorgen voor meer rust en verbinding in je team. Bijna ieder team dat bij Schaapfulness is geweest is het er over eens: het belangrijkste inzicht dat ze mee nemen uit de workshop schapen drijven is soms even vertragen. Door simpelweg een stapje achteruit te doen creëer je direct meer ruimte voor de schapen en daarmee voor rust. 


Gebruik dit beeld van de angstige schapen en de rust die je ze kunt bieden als je ze ruimte geeft. Als inspiratie voor jullie een team op momenten dat je je onder druk voelt staan. Wat hebben jullie dan nodig als ‘stapje achteruit’ om weer te ontspannen en met elkaar in verbinding te komen? Hoe ziet die vorm eruit? Welke verschillende behoeftes leven er onder de teamleden? Door met elkaar de juiste vorm te kiezen en je daar ook met discipline aan te committeren ontwikkelen jullie langzaam een stevig fundament van verbinding en daarmee succes!


Als je verder wilt oefenen met het ontwikkelen van meer rust en verbinding in je team dan ben je van harte welkom bij Schaapfulness. In deze leuke en inspirerende workshop schapen drijven ga je onderzoeken jullie de omgaan met stressvolle situaties. Hoe houden jullie de focus als team? En hoe blijf je in verbinding met jullie waarden en doelen? Dat en meer kun je ontdekken op een gezellige middag met je collega’s in de natuur. 


Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek of kijk op de website voor alle informatie over onze teambuilding schapen drijven


Schaapfulness teambuilding schapen hoeden

Ik ben benieuwd! Hoe creëer jij momenten voor meer rust en verbinding in je team? Heb je nog tips of obstakels die ik in deze blog niet benoemd heb? Deel ze met me in de comments? Ik vind het inspirerend om te lezen en misschien kunnen jouw / jullie ervaringen ook van waarde zijn voor andere teams! Alvast bedankt voor je reactie. 


Daniel Versteegh • Herder / Teamcoach / Mindfulness trainer bij Schaapfulness. 


daniel versteegh hereden teamcoach mindfulness trainer

 
 
 

Comentários


bottom of page